Als tijdens het dansen van de Chacarera het enthousiasme op de vloer er vanaf spat, blijven aan de kant 2 soorten dansers staan kijken. Zij die er nadrukkelijk niets mee te maken willen hebben en zij die met blikken van verwondering oh zo graag mee zouden willen doen, maar (nog) niet weten hoe. Voor die laatste groep dansers én voor de dansers die op herhaling willen, geven wij regelmatig workshops.


Traditiegetrouw draaien we op onze salons verschillende muziekstijlen.
Het eerste, en ook grootste deel, van de salon draaien we traditionele tango's. Daarna gaan we over op eigentijdse tango's en wereldmuziek. Als overgang tussen de verschillende stijlen draaien we een nummer Chacarera.

Onze eerste kennismaking met de Chacarera was in Buenos Aires, in 2007, op de buitensalon Plaza Dorrego, waar altijd tussendoor, maar ook vaak aan het eind van de salon, de Chacarera werd gedanst. We werden gegrepen door het enthousiasme waarmee iedereen op zo'n moment de dansvloer op ging. Het ene moment nog geconcentreerd en ingetogen tijdens de tango, het volgende moment uitbundig en expressief tijdens de Chacarera.

De Chacarera muziek en dans komt uit het noorden van Argentinië. In Argentinië zijn het al zo'n 150 jaar bekende en geliefde ritmes. In tegenstelling tot de tangocultuur heeft het z'n oorsprong uit de plattelandscultuur van de gauchos. Het wordt vooral in het binnenland van Argentinië gedanst, maar sinds de crisis van 2001 ook in bijna alle tangosalons van Buenos Aires en de laatste jaren verrassend genoeg ook steeds vaker in de Nederlandse tangosalons.

De muziek heeft een zeer levendig ritme, veelal begeleid door een bombo, een guitaar, viool, en accordeon. Inmiddels is de Chacarera, op de tango na, de meest populaire dans in Argentinië. Het ritme is vrolijk, positief en werkt heel aanstekelijk.

Zowel de muziek als de dans kent verschillende vormen, zoals de Chacarera simple of de Chacarera doble. Aan het intro van de muziek kun je horen welke vorm gedanst wordt. De Chacarera wordt gedanst in rijen, met tweetallen, viertallen of meer. Mannen en vrouwen staan tegenover elkaar en maken "elkaar het hof" door elkaar uit te dagen en te imponeren. In tegenstelling tot de tango hou je elkaar niet vast: het is kijken, kijken, niet aankomen!


Na onze eerste kennismaking met de Chacarera hebben we in Nederland bij Claudia Jacobsen lessen gevolgd. We zijn de Chacarera op onze salons gaan draaien en dansen. Al vanaf de eerste keer stond de vloer vol en spatte het enthousiasme er vanaf. Vaak is het een chaos omdat dansers het soms drukker hebben met afkijken bij de buren dan met het verleiden van hun partner, soms gaat het fantastisch. Hoe dan ook: iedereen heeft er veel plezier in.

Nieuwsgierig geworden? Hieronder enkele opnames die gemaakt zijn op de Waterlelie en de Winterlelie.


 


In 2009 zijn we weer naar Buenos Aires geweest. Toen om ons te verdiepen in de muziek, om meer te weten te komen over de Chacarera en om de Chacarera met andere variaties te leren dansen. We hebben bij verschillende dansscholen groepslessen gevolgd en van meerdere docenten privélessen gekregen. Máxi heeft ons leren luisteren en ons getraind in de vele variaties, van Ernesto hebben we veel achtergrondinformatie gekregen en hij leerde ons de kunst van het verleiden, van Victoria hebben we geleerd sierlijk te dansen en onze charmes te gebruiken, van Sebastián hebben we afgekeken hoe we in een korte tijd veel kunnen leren en door de "akela" kwamen wij er achter dat je van Chacareradansen spierpijn krijgt! Geen les hetzelfde. Ons is duidelijk geworden dat plezier altijd voorop staat.

 

Met de workshops (begin en vervolg) die wij nu geven weten we steeds, ondanks dat de Chacarera niet in onze Hollandse genen zit, veel enthousiasme over te brengen.

Om een idee te krijgen van de muziek kun je de volgende filmpjes bekijken:

    Chacarera de mi Tierra
    La Juntada met Mensaje de Chacarera
    Horacio Banegas met Mi Origen y mi Lugar
    Los Hermanos Abalos met Chacarera del Rancho
    Los Chachaleros met Chacarera de un Triste
    Peteco Carabajal met Casa Rosada

Voor een demonstratie van de dans kun je op de volgende flimpjes kijken:

    El Indio op plaza Dorrego
    Federico Naveira y Ines Muzzopappa
    Edgardo, Roque y Giselle
    Chacarera doble
    Huayra Mujoy
 

Een schematisch overzicht van de dansrichting en de passen van de Chacarera simple.